Лекция на Желко Кхермайер

Победителят в конкурса European Social Innovation Competition за 2017 ггостува в България в рамките на конференция “Партньорство за промяна”

Желко Кхермайер е социален предприемач и иноватор от Словения. За да помогне на хората с нарушено зрение да имат достъп до дигитално съдържание и така да подобри значително живота им, той изобретява устройството Feelif, което създава физическо усещане за форми чрез вибрации при досег с дисплея.  Feelif е победител в конкурса European Social Innovation Competition за 2017 г. и е определен от UNESCO като една от 150-те най-добри световни иновации.

Желко Кхермайер е специален гост на конференция “Партньорство за промяна” и ще изнесе самостоятелна лекция на 27 октомври от 12:45 до 13:30 в зала „Триадица“ на Гранд Хотел София. Тя е с вход свободен и е отворена за посещение без предварителна регистрация, до изчерпване на местата в залата.

Историята на Feelif започва преди 5 години. Тогава Желко Кхермайер попада на предаване за хората с нарушено зрение и техния начин на живот, което го трогва и силно го разстройва, защото показва в каква изолация живеят и колко са недостъпни съвременните технологии за тях. По това време той ръководи успешната дигитална агенция 4WEB и решава, че с неговия екип трябва и могат да измислят как да помогнат на незрящите хора. Представя си, че има как таблетите и смартфоните да се превърнат в устройства, които хората със затруднено зрение да могат да използват в ежедневието си.

А как се развива тази дръзка идея оттук насетне, какви са факторите, довели до успеха на Feelif и с какви предизвикателства се сблъскват Желко Кхермайер и колегите му по пътя на разрастването на идеята, подробно ще разкаже самият иноватор по време на гостуването си.