Николета Попкостадинова

Николета Попкостадинова е създател на платформата за сексуално и здравно образование на мейнстрийм тийнейджъри – Loveguide.

През 2014 г. Loveguide се класира в челната петица на конкурса “Промяната” на “Нова броудкастинг груп” и фондация Reach for Change Bulgaria. Loveguide е Проект на годината на фондация “Лале”, има и награда “Новатори в образованието”. Два пъти е номиниран за „Човек на годината“ на Български хелзински комитет.

Loveguide се бори с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в Европа по сексуално предавани инфекции и тийнейджърски бременности.

“Даваме полезни съвети на децата как да са здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с другите,” казва Николета. 

Чрез своя YouTube канал и други онлайн ресурси Loveguide достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. Провеждат часове по здравно и сексуално образование за около 5 хиляди ученици в 45 училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода ‘връстници обучават връстници’.

С Loveguide Николета попада в класацията на Дарик радио – “40 до 40” като един от 40-те млади българи, които променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и креативни са и носят предприемачески дух и в класацията “Десетте най-изявени личности в България” на JCI в категорията “Принос към децата, световния мир и човешките права”.

Преди това тя завършва Журналистика в Американския университет в България. Работи във в.”Капитал”, а нейни публикации, свързани с човешките права, може да срещнете в едни от най-престижните печатни и онлайн издания по света и у нас. Завършва магистратура в Амстердамския университет, работи в Холандското национално радио и въпреки че има възможност да остане и да се развива там, избира да се върне в България.