Мария Габриел

От юли 2017 г., Мария Габриел е еврокомисар с ресор “Цифрова икономика и цифрово общество”. Основната цел на нейния всеобхватен ресор е постигането на Цифров единен пазар. Стратегическата й визия е да поставя в центъра на ресорните политики – европейските граждани, като им помага да придобият необходимите цифрови умения, за да бъдат успешни в процеса на цифрова трансформация. Насочила е усилията си в това да заложи амбициозна цифрова програма в следващата многогодишна финансова рамка, да инвестира във високопроизводителни изчислителни технологии, изкуствен интелект и киберсигурност, но също и в креативни аудиовизуални индустрии и медии в полза на всички европейски граждани.  Тя работи активно с външни европейски партньори, за да увеличи цифровото сътрудничество, по-специално в Западните Балкани и Средиземноморския регион.

Била е член на Европейския парламент от 2009 до 2017 г. В качеството си на заместник-председател на групата на ЕНП, тя работи върху области като Средиземноморския регион, Близкия изток, Африка и разширяването на ЕС, като се фокусира върху следните приоритети – сигурност, миграция, въпроси на жените. Мария Габриел има и значителни постижения в европейските политики за визов режим – тя е докладчик на Европейския парламент за ⅓ от всички споразумения за облекчаване на визовия режим. През 2018 г. е получава наградата “Technovisionaire” за принос към научните изследвания, технологиите, иновациите и бизнеса. Носител е и на най-престижната италианска награда “Златната ябълка” на фондация “Marissa Bellisario” за високи постижения в областта на жените, както и наградата на Международния съвет на предприемачите и бизнес лидерите ENTREPS за активната ѝ работа против онлайн дезинформацията.  

През 2017 г. получава Кралски испански орден на граждански заслуги за приноса ѝ към външните работи на страната, а през 2016 г. е  удостоена с Колумбийският орден “Сан Карлос” за заслуги към външните работи и дипломацията на страната. През 2018 получава най-високата награда на Перу за отменянето на визовия режим за гражданите на Перу.