Бояна Коцева

Бояна завършва Национална Спортна Академия „Васил Левски“ с профил треньор, учител, и специалност адаптирана физическа активност и спорт и в момента е редовен докторант в Академията. Завършила е програма EUDAPA във Финландия, след което в продължение на година и половина работи там за два от големите университети в страната, както и в най-доброто ски училище. Има 10-годишен професионален опит като ски учител.

Бояна е съосновател на ПараКидс – организация, която осигурява за деца с увреждания адаптирана спортна екипировка, разнообразие от спортни дейности и възможности за включване в спортни мероприятия и игри с връстниците през четирите сезона на годината. В ПараКидс вярват, че движението стои в основата на пълноценния живот и всяко дете трябва да има възможност да избира какво и къде да спортува. ПараКидс е победител в конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА за 2016 г.

През последните две години ПараКидс направи спорта достъпен за над 150 деца с увреждания. Благодарение на подкрепата на ПРОМЯНАТА, дарители и спонсори закупи специализирана спортна екипировка на стойност 45 000лв, реализира 7 спортни лагера сред природата, подкрепи Национален турнир по адаптирано плуване, организира и участва в повече от 10 спортни събития. Техни атлети се включиха в тренировъчен лагер, организиран от Международния Параолимпийски Комитет.

Освен с ПараКидс в момента Бояна работи като учител по физическо възпитание и спорт в 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, което й дава възможност да е сред деца през цялото време и да ги учи на любов към спорта и движението

Бояна Коцева е сред листата “30 под 30” на Forbes България за 2017, в катетогия социални предприемачи.